Siva mrena (katarakta)

Siva mrena (katarakta) je eden najpogostejših vzrokov za moten vid pri odraslih. Obolenje je s starostjo vse pogostejše in po 65. letu starosti ima sivo mreno že več kot polovica ljudi.
Vzrok za moten vid pri sivi mreni so motnjave, ki se pojavijo v očesni leči in se nahajajo neposredno za šarenico. Naloga leče je lomljenje žarkov in njihovo projiciranje na točno določen predel očesnega ozadja – rumeno pego. Pri sivi mreni svetloba slabše prehaja skozi lečo in se na njej nepravilno lomi; posledica tega je nejasen vid.

K razvoju sive mrene prispevajo različni dejavniki, najpomembnejši vpliv nanj pa ima zagotovo dedna predispozicija. Katarakta se nekoliko pogosteje razvije pri ženskah, kar strokovnjaki povezujejo s hormonskimi spremembami v meni. Dva od pomembnih dejavnikov, ki povečujeta tveganje za razvoj sive mrene, sta kajenje in izpostavljenost UV žarkom. Zanimivo je, da so nekoliko večjemu tveganju za pojav sive mrene izpostavljeni kratkovidni ljudje z rjavimi očmi. Pojav katarakte pri mlajših pa je po navadi povezan z boleznijo (sladkorna bolezen, kronična vnetja oči, očesna poškodba).

Pacienti običajno opažajo slabši vid pri slabi osvetlitvi, slabše prepoznavajo barve ali jih moti bleščanje.

Zdravljenje sive mrene je učinkovito. Med operacijo kirurg odstrani naravno lečo in na njeno mesto vstavi umetno. V večini primerov operacija uspe. Velja, da je odločitev za najbolj primeren čas za operacijo odvisna predvsem od subjektivnih težav pacienta in njegovih potreb. Zelo razširjeno, vendar napačno je prepričanje, da mora siva mrena za operacijo dozoreti. Posebej pri zelo aktivnih pacientih s težavami kot sta manjša kontrastnost vida in slabši vid v pogojih slabe osvetlitve, ki so lahko za nekatere zelo neprijetne in jih omejujejo pri njihovih aktivnostih, se lahko za operacijo odločimo tudi v zgodnjih fazah razvoja sive mrene. Obstaja več različnih tipov znotrajočesnih leč, ki se uporabljajo pri operaciji sive mrene. Razlikujejo se predvsem po optičnih lastnostih. Pri standardnih enožariščnih očesnih lečah mora pacient po operaciji uporabljati očala za bližino. Sodobnejše večžariščne (multifokalne) očesne leče pa omogočajo posnemanje akomodacijskih sposobnosti naravne očesne leče in tako zagotavljajo oster vid na bližino in daljavo brez uporabe očal.