Zelena mrena (glavkom)

Zelena mrena je poškodba vlaken očesnega živca, ki jo najpogosteje povzroči povišan očesni pritisk. Pojavi se neboleče in neopazno. Naraščanje slepote se zazna šele takrat, ko že močno napreduje. Vid lahko ohranimo le s pravočasnim odkritjem glavkoma ter dolgotrajnim zdravljenjem.
Na nastanek glavkoma vplivajo različni rizični dejavniki kot so: povišan očesni pritisk, starost, glavkom pri bližnjem sorodniku, kratkovidnost, obolenje žil. Od vseh je najpomembnejši očesni pritisk.

Zelena mrena
Zelena mrena

Kaj je očesni pritisk?

Očesni pritisk skrbi za enakomerno obliko očesnega zrkla, ki je iz želatinaste snovi. Prostor med lečo, šarenico in roženico je obdan s tekočino. Ta ves čas nastaja na novo in odteka po krvnem ožilju. V primeru, da odteka težje ali pa sploh ne, naraste očesni pritisk, ki povzroči poškodbe očesnega živca. Pri tem pomagajo kapljice, ki omejujejo nastajanje tekočine, ali izboljšajo odtekanje.
Očesni pritisk bi morali ljudje redno preverjati pri očesnem zdravniku, saj povzroči neprijetne poškodbe očesa in hkrati slab vid.

Kaj nam povedo meritve?

Oči so pri vsakem človeku drugačne, zato se spreminja njihova velikost, s tem pa tudi očesni pritisk. Povprečna vrednost očesnega pritiska je 15 mmHg. Kritična meja pritiska naj bi bila nad 21 mmHg, vendar še to ne pomeni, da je prisotna tudi zelena mrena. Za glavkom morajo biti izpolnjeni tudi drugi pogoji, kot sta upad vidnega polja in razmerje papile. V Sloveniji ima zeleno mreno približno dva odstotka prebivalcev.

ZELO POMEMBNO JE, DA SI REDNO MERIMO OČESNI PRITISK!